Menu

Španělská šunka alias jamon je lahůdka, kterou musíte při návštěvě Španělska vyzkoušet. Zapomeňte na prosciutto nebo jakoukoli jinou šunku, kterou jste dříve zkoušeli: zde můžete získat tu pravou. Bohužel vybrat správnou španělskou šunku není tak snadné: existuje tolik druhů a odrůd španělské šunky, že je snadné vybrat tu nesprávnou.

Typy, odrůdy a stupně španělské šunky

Šunka Jamon Serrano

Přestože je to pravděpodobně nejslavnější španělská šunka, ve skutečnosti pro mnoho lidí se nezdá tak dobrá. Je to základní Jamon vyrobený z bílých prasat, která ve většině případů nejedla kvalitní stravu. Objednání Serrano Jamon v obchodech znamená, že chcete obyčejný a levný, ne ten opravdu dobrý.

Iberico šunka

Pyrenejská šunka se vyrábí z černých iberských prasat nebo kříženců (nejméně 75 % musí být iberské plemeno). Můžeme najít spoustu různých iberských šunek v závislosti na procesu výkrmu před porážkou.

Čím více žaludů prasata sežerou, tím lepší bude jamon iberico. Mix žaludů a fooderu (recebo) znamená nižší kvalitu. Navíc, pokud jde o nejvyšší kvalitu, rozdíl mají také označení původu. Takže pokračujte ve čtení, abyste věděli, jak si vybrat svou nejlepší šunku Iberico.

Pata negra šunka

Černá iberská prasata mají černé nohy, proto mnozí Španělé nazývali iberskou šunku „šunkou Pata negra“. Bohužel, spousta jiných neiberských plemen má také černé nohy a někteří producenti, kteří chovají neiberská prasata s černýma nohama, těžili z tohoto slavného jména. Výsledkem je, že Pata negra již nelze považovat za synonymum pro iberskou šunku.

Bellota šunka

Jamon Iberico Bellota je způsob, jakým se žaludy říkají ve španělštině a „Jamon puro de bellota“ je nejlepší šunka, kterou můžete najít. Bellota šunka musí pocházet z černých iberských prasat 100% čistého iberského plemene, které byly krmeny pouze žaludy nebo na pastvinách během posledních 3 nebo 4 měsíců krmení ze stěžně.

Jabugo šunka

Jabugo je město v Huelvě (jižní Španělsko), odkud pochází šunka Jabugo. A šunka Jabugo je iberská šunka vypěstovaná a vyléčená v regionu Jabugo. Říká se, že tato oblast je nejlepší na sušenou a sušenou šunku, protože má ideální mikroklima.

Používají 100% iberská volně pasoucí se prasata, krmí se pastvinami a žaludy při krmení stěžněmi. V tomto příspěvku vám řekneme, kde koupit nejlepší španělskou šunku.


Vyzkoušeli jste již španělskou šunku? Jamon lze objendat na bonovino.cz.